Ugrás a tartalomhoz
jan. 20. 2010
Címkék: politika torrent

Torrentpártok egybetöltsetek!

Hogy a témában bármit is írjak (írnom meg muszáj, mert itt ordít bennem három gondolat a cikkel kapcsolatban) először is azt kell tisztáznom, hogy melyik oldalon állok: tök mindegy. Röviden annyit, hogy nyilván töltök, egyrészt azért mert biztos, hogy nem fogom kivárni, míg leadják azt a pár sorozatot, amit nézek és előfordul a tévében. Nem fogom kivárni a hatodik évadismétlést és újrakezdést meg a "majd ősszel újra előszedjük"-öt. És töltök filmet is, mert olcsóbb, mert kényelmesebb, mert elbűvöl, hogy "hopp, már itt is van", mert sok film el sem jut a moziba, mert jobb érzés a monitor előtt csalódni egy filmben, mint a multiplexben.
Igazam van? Nincs. Lopok? Igen. Sőt, úgy emlékszem, akkor is működött a világ, míg nem volt torrent meg DC.


A véleményem viszont az, hogy ez az egész letöltősdi pontosan olyan, mint a kocsilopás. Bárhogy üldözik, bárhogy fejlődik a lopásgátló technika, mindig lesz, aki kitalál egy huszonmilliomodik verziót arra, hogy ellopjon egy verdát. Egész egyszerűen addig fognak kocsit lopni, míg érdektelenné nem válnak ebben, vagy, amíg egész egyszerűen nem lesz már értelme autót lopni. Szerintem emlékszünk még arra, amikor a nagyobb rádiókon hosszú percekig sorolták, hogy milyen járgányt honnan loptak el. Először jöttek a becsületes megtaláló-dumával, később egyszerűen csak visszavásárolták volna, legalább az aktatáskát...

Itt van ez az Avatar film például. Jelen pillanatban, hangsúlyozom, jelen pillanatban ez az ugrás, mérföldkő, hívjuk bárhogy, amire nincs igazi válasza downloadworldnek. Mert ugyan letöltheted, de akkor csak egy jó nagy barom vagy, hiszen így pont a lényeget veszíted el. Nincs mese: ha az igazi élményt akarod, akkor ódivatúan el kell zarándokolni egy randi, vagy bármilyen PROGRAM keretében egy moziba. Ha úgy igazán kiváncsi vagy, akkor bizony még várnod is kell, mert tele van az IMAX, amire mozik tekintetében utoljára talán pont a Titanic esetében, 1996-ban volt példa, hogy kirakták "a minden jegy elkelt"-táblát a Kossuth, vagy a Szabadság vagy a Belvárosi moziban vagy a Művházban.

Ami leginkább elgondolkoztatott az egész cikkben az volt, hogy  az mekkora nihil, mennyire jellemző már, hogy a nyugat-európai fiataloknak hogy ez a legnagyobb problémájuk? Egyetlen céluk van, hogy szabadon, akadály és baszogatás nélkül töltsenek lefele. Nem akarnak semmi mást az égadta világon: nagy játék, néha film, kis maszti. Ennyi. Ugyan állítólag ott van az a maszlag, hogy őket ne figyelje meg senki, semmilyen ürüggyel, de hát eléggé kilóg a lóláb: ezek a srácok kurvára nem Will Smithek, ez a titkosszolgálati megfigyelésesdi  csak egy vékony, kicsi takaró, semmi másra nem szolgál, csak hogy legalább ők maguk elhiggyék önmaguk igazát.

És az mennyire jellemző, hogy míg Nyugat-Európában ezek a nihilista, lopikolós életmód-pártok szereznek százalékokat, addig nálunk marad a jó öreg szélsőség?


És az is mennyire, de mennyire jellemző, hogy Magyarországon egy önmaga értelmét, egy szinte akármilyen piaci rést kereső "klasszikus" POLITIKAI párt KAROLJA FEL  a kalózkodás céljait?

süti beállítások módosítása