Ugrás a tartalomhoz
dec. 18. 2009

Lélekben ausztrál

Nem tudom, hogy ki találta ki, hogy pont decemberben legyen az év vége, a karácsony, a szilveszter, de nem volt egy nagy név, az biztos. Hogy van az, hogy tulajdonképpen az egész évet meghatározó dolgokból kettő is ebben a kurva nagy hidegben esik meg velünk? Télen, érted? Én nem.


Ilyenkor kell szabadságokat kivenni, ilyenkor lehet kicsit megállni, fújni egyet-kettőt, ilyenkor van a béke, a nyugalom, meg szeretet. De miért ilyenkor? Miért háromcenttis hóban, és tizeniksz fokos fagyban kell nyugodtságnak és világbékének lennie?  Miért nem lehet mondjuk júliusban az év vége, miért nem akkor szakad az ember nyakába a maradék húsz nap szabadsága,vagy a gyári egy hónap leállás? Miért kell minuszok társaságában bevásárolni a karácsonyi ajándékokat, és miért kell kockára fagyni hazafele minden típusú (barátos, céges, spontános) év végi buli után?
Gondoljuk el ugyanezt nyáron! Lehúzod az utolsó jégert a kétezervalahányos évre koccintva, végigfuttatod, hogy milyen keményen is hajtottál, milyen messzire jutottál múlt nyár óta, kicsit megkönnyezed - ha szerencséd van, a wc-ben - aztán trikóban meg pacskerben hazasasszézol, de akkor se történik kirablásnál nagyobb bajod, ha egy padon alszol el. Belefér, egyebassza. Azért ugyanez a mutatvány december havában kicsit rizikósabb. Sokkal szarabb, ha a halottkém húzza ki a brifkódat a zsebedből, de most nincs igazam?
Meg itt vannak ezek a fogadalmak, hogy lefogysz pl. Hát mennyivel könnyebb augusztusban ezt betartani, mint télen, amikor a tudatalatti őspánik keretében javában készülsz A Hosszú Télre? Megy a tévé előtti rágcsa, süti, bejgli, nagy kaják ezerrel, mindezt a lehető legkevesebb hely- és helyzetváltoztó mozgással egybekötve, alul-felül a szokásosnál jobban beszőrösödve.
41 fokban ki kíván nagyobb kaját egy kis galuskás csibecombnál? Abból is csak az uborkát szopogatja mindeki, mert az hideg. Egy kis saláta azt annyi, azzal jól vagy. Esetleg egy laza fröccs, de ki lehet számítani, hogy mennyivel kevesebb cucc van a fröccsben, mint a barna- meg a búzasörben! Ha meggondolom akár kettő, három is belefér.

 

Ha az év vége nyáron lenne, a karácsonyi bevásárláskor a 81 cm átmérőjű lcd tévét nem kellene szintén kézben cipelt kőnehéz kabáttal súlyosbítani.

A Télapó is jöhetne akkor valami szelídebb dresszben, nem kellene erőlteni ezt a pirosra színezett michelin baba kosztümöt és nem kellene minden évben szívszorongva várni, hogy vajon fehér karácsonyunk lesz-e? TUTI NEM! Ezzel le is van tudva többórányi stressz a tökéletes szenteste miatt.


A halászlé nem a fagyasztóból készülne, hanem a Karcsi, Eszti néni férje hozná 23-án este, ott kapucsengőzne nagy büszkén a ház aljában, mert a szabija alatt lementek horgászni egyet a fiával.

És konkrétan a Szilveszter meg az Újév! Tízezrek töltik kinn a szabadban seggbefagyva, kényszerből a túltöltésig fagyállózva, mennyivel jobb lenne július 31-én átcsúszni a következő évbe, sokkal több józanabb ember lenne az utcákon! Újévkor meg zabáljuk a műbeles, forró vízben úszkáló sápatag virsliket, ahelyett, hogy odakinn grilleznénk a kolbászokat ládányi sörökkel, meg hülyére hűtőtt üzemi mennyiségű blody maryvel valami rommá bulizott siófoki bérlemény hátsó kertjében. (Mert azért csak kell inni valamennyit szilveszterkor.)
Mennyivel jobb képek készülhetnének ilyenkor, mint azok arcfelismerőszoftvert is becsapó  sapkasálmanós, trombitálós, konfetti a szemgolyóbanos fotóknál!

          

Én kérem a földféltekecserére szavazok! Nekem ilyen lenne a tökéletes évvége:

süti beállítások módosítása