Ugrás a tartalomhoz
júl. 15. 2010
Címkék: nyaralás

Második rész - A három kicsi, sok jóval

Kánikula. Nagyon kánikula. Erre is barna a fű, úgy néz ki kissé megváltozott az időjárás Hollandiában is.

Kb. 4-kor Szeplős áthozta kislányt Hollandiába.


Ez mindenhol ott van. És talán ez a logó példázza legjobban,hogy mindenki beszél angol, még a legutolsó vécésnéni is. A hollandok szerintem már nem is tudnak angolul hollandul.


(Szeplős) Amszterdam
...crazy és akkor mindent elmondtam. Nem tudom röviden leírni, annyi minden ért minket ez alatt a pár óra alatt.
Először is mindenhol parkolási díj van (és mekkora). A Kislányt a külvárosban tudtuk letenni, de hálistennek olcsón megúsztuk. 1.20 Euró

5,60 villamos befele. Vissza, kifele ingyen volt két szürreálisan vidám villamosos legénnyel. (És tiszták voltak. Egyszerűen két örök jó kedélyű faszi volt, aki időnként majdnem összehugyozták magukat egymás poénjain.)

Szeplős ragaszkodott hozzá, hogy drogozzunk. Most itt vagyunk 30 km-re Amszterdamtól (kihajtottunk aludni a pálya mellé, egy pihenőbe),
15 eurós gombát eszünk. Még nem hat. (Nem is hatott, mert az egészet nem mertük betolni, meg el is fáradtunk, úgyhogy inkább aludtunk. A maradékot végighurcoltuk Európán, valószínűleg megromlott, de legalább volt egy kis izgalom, még soha nem csempésztem drogot. Az a titka, hogy a schengeni határon belül kell csinálni, és te is feledkezz meg róla. Tuti, hogy így senki nem kap el.)


Szeplősanyunak vettünk hibridhagymát 5 Euróért.
3 Euró hűtőmágnes.

Szeplső kommentje: Coffeshopolás közben közös megegyezéssel vétetett a gomba. :P

(Az eladócsajszi halálosan unta ezt a két hülye és izgatottan vigyorgó külföldit, ráadásul a sorozatát sem tudta nézni miattuk és külön el kellett magyarázni nekik, hogy a süti "don't make you high", amin emezek összenéztek, hogy akkor mifasznak az egész? Erre akartak egy lájtos gombát, amire a csajszi összeszedte magát, elmagyarázta, hogy ha valamit is akarnak érezni- mert vszeg ketten rágnak el egy dobozzal -, akkor eggyel erősebbet vegyenek. Hát erre megvették a "philisopher's stone"-t. A gombának amúgy egy dobozzal simán van olyan élesztőszaga, mint az egész péceli kenyérgyárnak.)

29. reggel 4. nap
(Szeplős) korán fent vagyunk, hűvös a levegő és tervezzük a mai napot. Még egy kis városnézés Amszterdamban.
Peti rántottát kér:) Ő ilyen vicces fiú.
7 euró parkolás
11.2 Euró villamosozás
5 Euró tulipánhagyma
5 Euró örökbarátság szalag (A szalagot a kontinens utolsó hippijétől vettük meg a Waterloo téri piacon. Az amúgy osztrák arc rettenetesen szét volt szíva, barizott velünk, kérdezte honnan vagyunk, mondta, hogy a karszalagot egymásnak kössük meg, majd kétszer elfelejtette,hogy már fizettünk, amire elnézést kért és magyarázatként közölte, hogy "bocs, ember, fúú, nagyon sokat szívtam már ma. Ti szívtok?")

 


Amszterdam? Nem tudok róla mit írni. Összegyúrták Londont, Velencét, beletettek egy kis afrikai, ázsiai káoszt, mindezt az európai szárazföld szélén. Gyökeresen eltér mindentől, amit eddig ismertem. Az emberek is. (Még soha nem láttam ennyire egyöntetűen ugyanolyan házakat mindenhol, sok-sok kilométer hosszan, az egész városban. Mégis változatos, eleven, káosszal teli, lüktető, jókedvű város. Az, hogy mindenki biciklizik, az oké, de ez messze nem írja le azt a döbbenetes vizuális élményt, amit a lelakatolt bringák tonnái nyújtanak. Egy-egy csomópontban fürtökben lógnak a cangák, és valahogy még oda és rápasszíroznak újabbakat. A vasútállomásnál többemeletes parkolóház van csak bicikliknek és az ember fel sem fogja, hogy az ott MIND bringa. Aztán egyszer csak leesik és el sem tudja hinni.
Az emberek szarnak a lámpákra, lelépnek, lekerekeznek eléd, mintha csak Bangkokban lennél. Bejött nagyon.
A villamosok egyfajta vidám, nemtörődöm káoszban közlekednek. Volt, hogy vártuk a miénket, amire kiírták, hogy két perc múlva jön. Majd öt, de talán hét perc múlva. Aztán kb. tíz perc múlva megérkezett.
A Vöröslámpás negyedet nappal láttuk, délután hat-hét fele, akkor még csak egy csaj kísért fel egy ázsiai arcot és állt ki utána a kirakatba. A lényegről lemaradtunk, de nem baj, egész nap így is teljes átéléssel adtuk a csodálkozó turistát.)


Belgium
1.85 Euró parkolás
0,50 pisi egy nagyon szép parkban.
(Szeplős) A Grand Place gyönyörű.

Egy kis utcában bukkantunk rá a Delirium Pubra, egy tipikus sörözőre, ahol éppen a belga meggysörömet szürcsölöm.
BOLDOG SZÜL NÉVNAPOT, PETI!

És ezt a harmadik korty után :) Köszönöm!

(Szeplős) Azt mondták, hogy a ház legerősebb söre :)
(Mármint a meggyből, abból az egy fajtából, amit árultak :)
7 Euró+4 euró névnapi sör.

Igazi pub, 30 féle sörrel, név és itallap nélkül. Fingom nincs mit iszom. Nem olyan erős, fűszeres és kesernyés. Tudták ezek, hova kell hozni az uniós központot!


 


(Második sör) Arend Tripel 8%
Na basszus, ez a világ legjobb söre. Ennyi.

Kezd összeállni a kép. Düsseldorf, a kölni dóm, Amszterdam, az ottani élmények, most meg Brüsszel a Nagy Terével és a véletlenül megtalált sörözővel. Ez már idáig is jó. A pénz fogy, de remélem kihúzzuk valahogy a végéig, nem kell rövidíteni.

A Jeanneken Pis egy kis hülye kurva, nem mutatta meg magát. (A legtöbben nem is tudták, hogy valóban létezik a lány, voltak, akik azt mondták, hogy ez csak egy poén, hogy a Manneken Pisnek van egy párja. Én azért továbbra is hiszem, hogy létezik.)

A gofri meg 4,50-be került. (De milyen gofri! Málnás, tejszínhabos, ropogós, meleg, belül puha tésztájú gyönyörűség, amit csak disznó módon lehetett benyomni, rosszabb volt, mint a Moszkva téri csalamádés hamburger.)


Brüsszeltől 5 km-re, a benzinkútnál hirtelen mindenki klasszikus francia lett és elfelejtett angolul. A kinél van a zuhanyzó kulcsa című társasjátéknak az lett a vége, hogy senkinél, de kurvára nem is érdekli őket. A tusoló amúgy nyitva volt, ingyen fürödtünk a hideg vízben, miközben szolidan ránk törték az eltorlaszolt ajtót.


5.nap

Eddig ez a legnyugisabb reggeli, egy parkolóban. Még az órám is elromlott (még előző nap, 29-én, reggel fél tízkor, de nem vettem észre), mintha csak jelezni akarta volna, hogy ideje lassítani és időtlenre váltani.

Ma találkozunk Maxszal, Szeplős ismerősével, Luxemburgban

14, 99 Euró (10,11 L) 55050 km

Luxemburg, szerda dél.

(Szeplős) Maxszal találkoztunk és kiderült,hogy van egy Audi TT-je. (Mi meg riadtan pakoltuk a csomagokat hátul a találkozó előtt, hogy be tudjon ülni valahova, mert azt mondta, együtt tesszük le majd a kocsit. :))

Letettük az autót (P+R parkoló), majd visszabuszoztunk a városba. Max nem egy született idegenvezető, de azért sikerült megnézni nagyjából a lényeget. Láttuk pl. a luxemburgi herceget kihajtani a palotából. (Amin  Max nem győzött megrökönyödni, mekkora mázlisták vagyunk, mert még ő sem látta addig.)
14 Euró sörözés Maxszal.
3 Euró buszozás.
A parkolás ingyen volt.
Elmentünk Maxhoz telefont tölteni meg meglesni a párizsi kemping címét. Nagyon szép, új lakása van (nem derült ki, hogy az övé,vagy bérli, de nem szűnt meg a luxemburgi ingatlanok elképesztő drágaságáról beszélni. Azt mondta, hogy amennyiért Luxemburgban apartmant bérelne, annyiért Belgiumban egy egész villát, ebből sejtem, hogy ezt is csak bérli.)
Ami tényleg érdekes volt: hallani, ahogy arról beszél, hogy ahhoz képest, mennyit keres, mennyire nem elég a pénze. Pedig nagyon jól él..magyar viszonylatban biztos.

Q8-nál tankolás: 1,179 Euró/L Baszki ez a legolcsóbb eddig. Telitankot neki, Cicuka!!! (Teletankoltam.)
38,03 Euró (32,26 L) 55308 km


Nah, hát ez igazi cigánykodás volt. Még Luxban, a határ felé egy nagy Texaco kútnál találtunk tusolót. (Maxot nem volt bátorságunk megkérni, hadd fürödjünk le nála.  A lakásán már látszott, hogy nem igazán tud velünk mit kezdeni a kávéfőzésen túl.) SENKI NEM BESZÉL ANGOLUL. Várni kellett, hogy kitakarítsák, csigalassan csinálták. Ingyenes volt, meleg víz is volt, cserébe viszont kellemetlen várakozással fizettünk. Főleg Cicuka, aki engem várt.
Már 8 óra és egy órája indultunk fürdeni, szegény Peti!
Remélem hamarosan itt lesz.
20.17 végre itt a TPeti! (Életem első élménye, hogy a férfiaknak kell várni a retyónál, és nem a csajoknak. Szeplősre eleinte azért vártam, mert a kocsikulcsot oda kellett adni zálogba, de még bőven sehol nem voltam a sorban, mire ő végzett. Tudták a kamionosok, hol kell tisztálkodni: csakis  ahol ingyen lehet. Amúgy ez valami gigabenzinkút volt, több sornyi dohányárúval, borokkal, kávéval, meg minden egyébbel, és vitték, mint a cukrot. Nem tudom, duty free lehetett, vagy mi a pöcs?
Eddigre már rég benzinkút- és pihenőfan lettem, állandóan azt lestem, hol lehet tusolni, melyik kút milyen, melyik pihenő a legszebb? Mert egészen szépeket is láttunk. Ez után - merthogy ennyi rossz tapasztalat után nem akartunk ott aludni - voltunk egy helyen, ahol egy rendes mezőt kerítettek el, padokkal, mindennel. Ott ki is feküdtünk egy pléddel pár órát este, egy sörrel, könyvvel, meg a naplóval.
A benzinkutak pedig eddig is izgalmasak voltak nekem, de a pályapihenőknél sokszor egész hoteleket építettek, boltokkal, éttermekkel, mindennel. A németek AUTOHOFjai  azért mindennél  és mindenkinél profibbak - ahogy ezt ők csinálni szokták autóügyekben.)


Luxemburg egy szép, de kellemesen unalmas város a völgyet és a hidakat leszámítva.

Jönnek a franciák.



 

süti beállítások módosítása